Dlaczego warto elegancko podawać jedzenie?

Prowadząc lokal gastronomiczny, warto pamiętać o tym, że choć najważniejszym czynnikiem przyciągania klientów jest smak potraw, to jednak umiejętność eleganckiego podawania dań jest bardzo ważna. Jak zatem sprawić, by podawane jedzenie było eleganckie? Sprawdź nasz artykuł, z którego dowiesz się dlaczego warto podawać jedzenie w eleganckiej formie.

Zadbaj o odpowiednią zastawę!

Zastawa stołowa to jedna z ważniejszych rzeczy, o której należy pamiętać prowadząc lokal gastronomiczny. Ludzie przychodzący do takiego miejsca, chcą zjeść potrawy, które przede wszystkim będą im smakować, jednak liczy się również umiejętność ich podania. Dobrym zakupem będzie np. zastawa stołowa Luminarc, która ma bardzo dobre opinie klientów i „służy” w wielu restauracjach. To, jak będzie jedzenie podane, może mieć duży wpływ na końcową ocenę klienta. 

Warto pamiętać, że o zastawę stołową trzeba dbać i przechowywać ją w bezpiecznym miejscu. Być może ktoś uzna to za infantylne, jednak ma to duże znaczenie i tym samym zastawa jest bardziej trwała.

Z czego powinna składać się dobra zastawa?

Przede wszystkim z talerzy (obiadowe, deserowe), miski i salaterek. Do takiego kompletu warto dokupić filiżanki do kawy i szklanki, które będą się idealnie komponować z zastawą. Umiejętne dopasowanie pod kątem produktów z tego samego tworzywa sprawi, że klienci wyczują elegancję lokalu i spożywanie posiłków będzie dla nich przyjemniejsze.

Wybierając produkty renomowanych firm, jak np. talerze Luminarc jest pewność, że ich jakość jest na najwyższym poziomie i tym samym będą służyć na kuchni latami. Zostając w temacie talerzy, z pewnością warto zakupić kilka rodzajów talerzy, o różnej głębokości, w celu wygodniejszego podawania potraw klientom.