Do czego służy szynkowar?

zdrowe wedliny z szynkowara

Przygotowywanie posiłków w domowym zaciszu wraca do łask. Przez pewien okres czasu królowały bary serwujące lunche, jednak dzięki kampaniom społecznym dotyczącym zdrowego trybu życia, coraz więcej osób odkrywa przyjemność z samodzielnego przygotowywania potraw dla całej rodziny. Co ciekawe, niektórym nie wystarcza jedynie przygotowanie obiadu czy kolacji. Modne stało się przygotowywanie również własnych przetworów, a nawet wędlin. W jaki sposób przygotować wędlinę w domowych warunkach?

Przydatny szynkowar

Chcąc przygotować pyszną parzoną wędlinę u siebie w domu, koniecznie trzeba zaopatrzyć się w szynkowar – z Ale Dobre. Jest to niewielkie urządzenie, które przeważnie może pomieścić kilogram mięsa – idealna porcja dla całej rodziny. Szynkowary można kupić w wielu sklepach z artykułami gospodarstwa domowego.

Proces produkcji własnej szyneczki

Osobom, które mało czasu spędzają w kuchni, może początkowo wydawać się, że przygotowanie własnej wędliny to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie. Owszem, na cały proces należy poświęcić około dwóch dni, nie oznacza to jednak że przez te czterdzieści osiem godzin należy stać przy kuchence. Najpierw trzeba odpowiednio zamarynować mięso. Najlepszy będzie karczek lub mięso od szynki. Marynata powinna być wyrazista, jednak niezbyt mocna. Mięso dobrze jest marynować w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywanym w lodówce. Optymalny czas na wchłonięcie marynaty to 24 godziny. Po tym czasie mięso trzeba przełożyć do szynkowara i jeszcze na kilka godzin wsadzić do lodówki. Na sam koniec pozostaje już tylko proces podgrzewania w wodzie o temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni.