Drewniany czy silikonowy wałek do ciasta?

wałki do ciasta

Osoby, które planują zakup nowego wałka do ciasta, powinny zwrócić uwagę przede wszystkim na to, z jakiego materiału jest on wykonany. W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście wałki drewniane i modele wykonane z silikonu – https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-312,Walki_i_stolnice_oraz_akcesoria_do_ciast/. Poznając wady i zalety poszczególnych rozwiązań zdecydowanie łatwiej będzie dokonać udanego wyboru.

Drewniane wałki do ciasta

Drewniany wałek do ciasta ceniony jest nie tylko ze względu na dużą wytrzymałość, ale również na to, że jest to w 100% ekologiczne rozwiązanie. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że drewno może pochwalić się właściwościami antybakteryjnymi. Jedynym problemem jest tak naprawdę to, że drewniane wałki nie nadają się za bardzo do mycia w zmywarce. Na szczęście pod strumieniem wody, można bardzo szybko wyczyścić wałki wykonane z drewna. Warto zwrócić uwagę także na to, czy interesujący nas wałek do drewna jest umiejętnie zabezpieczony. Drewno musi być bardzo gładkie i co najważniejsze nie może posiadać żadnych pęknięć.

Silikonowe wałki

W ostatnim czasie coraz więcej osób stawia na silikonowe akcesoria kuchenne, które mają bardzo wiele zalet. Silikonowy wałek do ciasta jest bardzo lekki i co najważniejsze estetycznie się prezentuje. Silikon jest bardzo elastycznym i wytrzymałym materiałem, który bez żadnego większego problemu można myć w zwykłej zmywarce. Sporą zaletą wałków silikonowych jest również to, że nie przywiera do nich ciasto podczas wałkowania. Godne uwagi są przede wszystkim te modele, które mają możliwość regulacji uchwytów.