Jak dbać o blender gastronomiczny?

blender-profesjonalny-xtreme

Blender gastronomiczny to jedno z tych urządzeń, bez którego ciężko funkcjonować jakiejkolwiek restauracji. Jest on praktyczny i właściwie niezastąpiony. Dlatego też trzeba odpowiednio o niego dbać, by przedłużyć jego żywotność i sprawność. O czym warto pamiętać? Jak go pielęgnować?

Odpowiednia temperatura

Nawet przemysłowe blendery gastronomiczne nie lubią wysokiej temperatury. Nie powinno się używać ich do blendowania gorących lub podgrzewających się potraw. Wysoka temperatura ma zwykle zły wpływ na ostrza blendera i może przyspieszyć ich tępienie się, co z kolei negatywnie wpłynie na pracę urządzenia. Tępe ostrza oznaczają, że rozdrabnianie łączy się ze zwiększonym wysiłkiem samego blendera. Ostatecznie może to doprowadzić do przegrzania się lub spalenia jego silnika. Efekt? W skrajnym przypadku urządzenie nie będzie nadawało się już do regeneracji czy naprawy, a jedynie na śmietnik.

Odpowiednie mycie

Każdy blender gastronomiczny trzeba myć. Zdarza się, że jest on używany kilka razy w ciągu dnia i po każdym użyciu blender powinien zostać dokładnie wyczyszczony. To jednak wcale nie jest łatwe zadanie. Blendera nie należy nigdy wkładać do zmywarki lub wyparzarki do naczyń – dotyczy to całego urządzenia jak i samej końcówki tnącej. W przypadku urządzenia sprawa jest oczywista. Można czyścić je jedynie delikatnie zwilżoną szmatką i to wyłącznie wtedy, gdy jest ono odłączone od sieci. Jeśli chodzi o końcówkę tnącą, to należy myć ją ręcznie pod ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Mycie jej w zmywarce może spowodować stępienie się ostrzy i przyspieszyć ich degradację. Źródło: https://gastronet24.pl/12715-blendery.