Kuchnia gastronomiczna gazowa to optymalny wybór?

Każdy element wyposażenia lokalu gastronomicznego ma bezpośredni wpływ na jego funkcjonowanie. Niemniej jednak mało który sprzęt ma tak duży wpływ na efektywność restauracji jak kuchnia gastronomiczna. Bez cienia wątpliwości jest to serce każdego lokalu gastronomicznego. Jak ją odpowiednio wybrać? Odpowiadamy!

Paleta możliwości

Aktualnie każdy przedsiębiorca prowadzący działalność gastronomiczną ma możliwość wyboru spośród kilku podstawowych rodzajów kuchni. Wszystkie odznaczają się innymi parametrami, co ma bezpośredni wpływ zarówno na koszt ich utrzymania, jak i na walory użytkowe.
Obecnie wyróżnić można:

– kuchnie gazowe,
– tradycyjne kuchnie elektryczne,
– kuchnie nastawne,
– kuchnie indukcyjne,
– kuchnie ceramiczne.

To, na który rodzaj kuchni gastronomiczny (https://www.gastropuls.pl/kuchnie-gastronomiczne) powinniśmy się zdecydować jest uzależnione od wielu czynników. Do najważniejszych w nich zaliczyć można wielkość lokalu, rodzaj zainstalowanej wentylacji, czy też możliwy do poniesienia nakład finansowy. Którą kuchnię wybrać?

Kuchnie gazowe

W pewnością w Polsce najpopularniejszym rodzajem kuchni gastronomicznej jest sprzęt zasilany za pomocą gazu. Główną przyczyną jego popularności jest stosunkowo niska cena oraz niewielkie koszta związane z użytkowaniem.

Niemniej jednak, aby móc legalnie zainstalować tego rodzaju kuchnię należy spełniać określone wymagania. Przede wszystkim miejsce, w którym będzie zainstalowana kuchnia musi mieć stały dostęp do gazu. Nie można zapominać o wielkości pomieszczenia oraz odpowiedni wentylacji. Alternatywą może być sprzęt elektryczny.