Rozwijając działalność gastronomiczną wiele osób poszukuje sposobów na to, aby zwiększyć wydajność lokalu i jakość serwowanych potraw. Do bardzo ważnych aspektów w każdej restauracji zalicza się odpowiednie wyposażenie oraz świeżość i smak jedzenia. Ze względu na to coraz popularniejsze stają się gastronomiczne zamrażarki szokowe. Co warto o nich wiedzieć i dlaczego są tak chętnie wybierane?
Czym są szokowe zamrażarki?
Urządzenia z tej kategorii pozwalają znacznie obniżyć temperaturę pożywienia. Ich cechą charakterystyczną jest możliwość gwałtownego przeprowadzenia tego procesu. Temperatura produktów umieszczonych w komorze zamrażarki może spaść o kilkadziesiąt stopni w zaledwie kilkadziesiąt minut. Dzięki temu możliwe jest bardzo szybkie schładzanie wykorzystywanych półproduktów i gotowych potraw. Jedną z bardzo cenionych funkcji jest możliwość mrożenia potraw natychmiast po przyrządzeniu. Do komory zamrażalnika bez problemu wsadzić można gorące jeszcze jedzenie. Znaczne obniżenie jego ciepłoty jest możliwe już w ciągu pół godziny. Warto wiedzieć, że zaoszczędzenie czasu nie jest jedyną zaletą korzystania z takiego systemu.
Dlaczego czas zamrażania jest tak ważny?
Nieodpowiednie przechowywanie, mrożenie i rozmrażanie produktów spożywczych może prowadzić do namnażania się bakterii. Te ostatnie powodują psucie się pokarmu i mogą być niebezpieczne dla spożywających. Zminimalizowanie czasu mrożenia chroni przed tym ryzykiem. Wiele urządzeń z tej kategorii umożliwia też rozmrażanie potraw w szybki i kontrolowany sposób. Specyficzny sposób mrożenia sprawia, że jedzenie zachowuje nie tylko świeżość, ale również walory smakowe i swoją pierwotną konsystencję. Zakup zamrażarki szokowej na https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe może więc okazać się trafionym rozwiązaniem. Z urządzenia warto korzystać w dużych restauracjach i małych lokalach.