Frytownica należy do grupy sprzętów, które są absolutnie niezbędne w każdej restauracji, szczególnie tej typu fast food. Wbrew pozorom pozwala na przygotowanie wielu dań, nie tylko frytek. O czym jednak warto pamiętać, wybierając frytkownice?
Rodzaje frytkownic
Na rynku dostępnych jest kilka typów frytownic, a te najczęściej wykorzystywane można podzielić na:
– frytownice elektryczne, które są dość tanie i bezpieczne, a przy tym bardzo wydajne. Ze względu na swoją bezproblemową eksploatację stosowane są przede wszystkim w food truckach w barach i restauracjach;
– frytownice indukcyjne to droższy typ frytkownic elektrycznych. Urządzenie wykorzystuje nowoczesne technologie, dzięki czemu błyskawicznie się nagrzewa, co pozwala zmniejszyć zużycie prądu nawet o 30%. Ze względu na to, że zawsze są szybkie w działaniu i ekonomiczne, idealnie sprawdzają się w barach szybkiej obsługi;
– frytkownice gazowe są popularnym rozwiązaniem stosowanym przede wszystkim w dużych restauracjach. Są niezwykle praktyczne i użyteczne jednak niekiedy bywają wymagające w obsłudze i przeszkadza im brak regularnej konserwacji;
– frytkownice beztłuszczowe jak sama nazwa wskazuje, służą do smażenia bez pomocy tłuszczu. Zamiast niego jest stosowany wirowy przepływ gorącego powietrza. Nie jest to rozwiązanie popularne w restauracjach, najczęściej korzystają z nich odbiorcy prywatni.
Co powinna mieć dobra frytownica?
Aby frytkownica była funkcjonalna, powinna posiadać kilka istotnych parametrów. Jednym z najważniejszych jest termostat, który pozwoli dobrać odpowiednio dla danego dania temperatura smażenia. Dzięki temu będzie idealnie przygotowane chrupiące i niesurowe w środku. Praktyczne w zastosowaniu będzie również timer, który pomoże określić precyzyjny czas pracy urządzeń. Warto również zwrócić uwagę na typ zasilania. Frytkownica gazowa będzie znacznie tańsza w eksploatacji niż elektryczna. Ta z kolei będzie prostsza w obsłudze i konserwacji niż frytownica gazowa.
Frytkownica gazowa jest dostępna do kupienia pod tym linkiem