Osoby lubiące smażone dania, zarówno mięsne, jak i warzywne, często decydują się na zakup frytkownicy. Jest ona dużo bardziej wygodna niż klasyczna patelnia, ma wiele plusów, związanych nie tylko z samą obróbkę termiczną jedzenia, ale też sposobem jej użytkowania. Jakie parametry powinny cechować dobre frytkownice? Poniżej garść przydatnych informacji.
Parametry techniczne, czyli moc urządzenia
Dobra frytkownica można poznać po mocy – decydując się na zakup tego drobnego sprzętu AGD absolutnie nie należy wybierać modelu, który ma małą moc. Moc ma bowiem znaczenie podczas nagrzewania tłuszczu. Im wyższa tym proces ten przebiega szybciej. Na rynku można spotkać frytkownice o różnej mocy – zaczynają się już od 800 W, jednak to zdecydowanie za mało nawet do użytku domowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie frytkownica o mocy około 1200 W. Wszystko dostępne jest w sklepie Sferis.
Misa oraz koszyk
Frytkownice zawierają takie elementy, jak misa oraz koszyk. Misa to pojemnik, do którego wlewa się tłuszcz. Koszyk to pojemnik, do którego wkłada się jedzenie na przykład frytki czy kalmary. Warto kupić model frytkownicy o takiej pojemności misy oraz koszyka, który jest najbardziej adekwatny do potrzeb konkretnej rodziny. W przypadku większej rodziny najlepszy będzie model frytkownicy z większą pojemnością.
Filtry
Niewątpliwym plusem użytkowania frytkownicy jest to, że w domu nie unosi się później tak intensywny zapach smażenia jak w przypadku używania patelni. Żeby tak rzeczywiście było, warto zwrócić uwagę na filtry we frytkownicy.