Ergonomiczne łopatki do nakładania ciasta mają bardzo szerokie zastosowanie, dlatego też tym bardziej warto rozważyć ich zakup. Profesjonalna łopatka do ciasta wykorzystywana jest między innymi do wyrównywania warstwy kremu na cieście albo w formie. W dużej mierze to właśnie dzięki porządnej łopatce kulinarnej można dokładnie podzielić masę kulinarną na równe części.
Jakie łopatki do ciasta wybrać?
Do zeskrobywania lepkiego ciasta doskonale nadają się twarde plastikowe szpachelki. Aby wyrównać masę półpłynną warto z kolei skorzystać z miękkiej plastikowej łopatki do nakładania ciasta. Najtrudniejszym zadaniem wydaje się cięcie ciasta. W tym konkretnym zadaniu najlepiej postawić na ostre i sztywne narzędzia. Mowa tutaj przede wszystkim o szpatułkach ze stali nierdzewnej. Dla osób początkujących najbezpieczniejszym wyborem będzie silikonowa łopatka do ciasta. Modele tego typu posiadają cienkie krawędzie, które nie przywierają do ciasta. Silikonowe akcesoria kuchenne są wygodne w użytkowaniu i bardzo łatwe w utrzymaniu czystości.
Moda na łopatki kątowe
W branży gastronomicznej dużym zainteresowaniem cieszą się łopatki kątowe. Są to narzędzia, które charakteryzują się wygiętą powierzchnią roboczą. Łopatki tego typu można wykorzystać nie tylko do nakładania ciasta, ale również do wyjmowania gotowych potraw. Nowoczesne łopatki kątowe przez doświadczonych cukierników wykorzystywane są również do dekorowania ciasta. Jeżeli chodzi o konstrukcję łopatek kątowych, to do złudzenia przypominają one zwykłe pace budownicze. Jeżeli istnieje taka możliwość, to warto kupić komplet łopatek do ciasta, które będzie można wykorzystać przy wielu pracach.