Jeśli jesteś kimś takim jak my, to prawdopodobnie kochasz swoją kawę i herbatę tak samo jak my. Na szczęście dla nas, istnieje tak wiele różnych sposobów, że możemy cieszyć się naszym napojem z wyboru. A z ilością różnych metod i urządzeń do parzenia kawy i herbaty, prawdopodobnie każdy znajdzie coś dla siebie. To powiedziawszy, świat kawy jest nieskończony.
Zaparzacze muszą być praktyczne
Więc jeśli myślisz, że wiesz wszystko lub jeśli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej niż to, co właśnie napisaliśmy, czytaj dalej… Jesteśmy przekonani, że po zapoznaniu się z tymi poradami i wskazówkami, po przeczytaniu każdego ostatniego słowa tego artykułu, będziesz miał ochotę dowiedzieć się więcej o tym fascynującym napoju.
Z czego zrobiona jest kawa i herbata?
Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o swoich ulubionych napojach, możemy Ci powiedzieć, że każdy rodzaj kawy i herbaty składa się z dwóch różnych naparów: kawa powstaje z suszonych ziaren kawy, a herbata z suszonych liści herbaty.
Teraz, jeśli zastanawiasz się, co jeszcze znajduje się w obu napojach, odpowiedź brzmi: nic! Oba napoje są po prostu zaparzane z liści krzewu kawowego i herbacianego.
Różne metody parzecznia – jeden zaparzacz
Z wieloma różnymi metodami parzenia kawy na rynku, może być trudno wybrać tylko jedną metodę, aby wykonać zadanie. Jeśli więc chcesz zaparzyć idealną filiżankę kawy, oto najbardziej popularne metody.
Zaparzanie na zimno to metoda parzenia, która wykorzystuje skoncentrowaną mieszankę kawy jako podstawę.
Mieszanka ta jest następnie pozostawiana do naciągnięcia w lodówce przez kilka dni lub tygodni. Efektem jest gładka, mało kwaśna kawa o niskiej zawartości kofeiny. – Espresso – proces parzenia espresso jest dość prosty. Polega na namoczeniu drobno zmielonych ziaren w gorącej wodzie, a następnie przepuszczeniu wody przez fusy pod ciśnieniem.
Dobra jakość przy niewielkich nakładach pracy – inwestycja w zaparzacz
W rezultacie otrzymujemy bogaty, skoncentrowany napar o smaku bardzo zbliżonym do aromatu i smaku ziaren.
Prasa francuska parzy kawę poprzez namaczanie ziaren w wodzie o temperaturze pokojowej, a następnie wyciskanie płynu z fusów za pomocą filtra. W rezultacie otrzymujemy aromatyczną, gładką i pełną w smaku kawę o średniej kwasowości.
Ta metoda jest najbardziej popularna wśród metod parzenia. Zaparzacz do kawy czy herbaty to garnek kuchenny, który służy do parzenia kawy z filtrem, który jest wykonany z metalowej siatki. Kawa jest parzona i filtrowana przez siatkę 33 razy na filiżankę, co oznacza, że jest bardzo pełna, gładka i wysoko kofeinowa.