Na co zwracać uwagę przy wyborze pakowarki próżniowej?

pakowarka próżniowa komorowa

W restauracjach, lokalach gastronomicznych, nawet w zaciszu domowej kuchni świetnie sprawdzają się pakowarki próżniowe, które znalazły szerokie zastosowanie. Właśnie dzięki tego typu urządzeniom możliwe staje się przechowywanie żywności przez długi czas, bardziej efektywnie niż w zwykłych pojemnikach i woreczkach. Jeżeli komuś zależy na tym, aby surowce i półprodukty zachowywały swoją świeżość przez wiele tygodni, pierwotny smak i kształt, to powinien zainteresować się pakowarkami próżniowymi komorowymi.

Pakowarka próżniowa komorowa idealną opcją dla gastronomii

W sprzedaży dostępnych jest wiele pakowarek próżniowych, różnią się one rodzajem, konstrukcją, funkcjonalnością, ale wszystkie modele działają na identycznej zasadzie. Służą do odsysania powietrza, które zostało zgromadzone w opakowaniu foliowym. Jeżeli zostanie ono z niego usunięte, to można liczyć na to, że zawartość nie ulegnie utlenianiu i nie rozpoczną się procesy gnilne. Oznacza to, że żywność zapakowana próżniowo jest chroniona przed szeregiem czynników zewnętrznych, okres przydatności do spożycia wydłuża się. Nie trzeba martwić się o to, że hermetycznie zamknięte jedzenie ulegnie szybko zepsuciu. Nie przedostaną się do niego żadne pleśnie, powietrze, wilgoć, kurz i inne zanieczyszczenia.

W pakowarkach próżniowych dostępnych tutaj jest specjalna komora, do której wkłada się worek foliowy z produktem, a po zamknięciu pokrywy urządzenie wytwarza próżnię. W ten sposób powietrze jest odsysane z wnętrza worka, ale na tym nie koniec. Kolejnym krokiem będzie zgrzanie folii, dopiero potem można otworzyć komorę i wyciągnąć gotowy produkt, hermetycznie zapakowany. Pakowarki próżniowe idealnie sprawdzają się w gastronomii, pozwalają na szybkie zapakowanie dużej ilości rozmaitych produktów typu warzywa, owoce, mięso, ryby, makarony itd. Są to urządzenia niezwykle wygodne i proste w obsłudze, cechujące się wysoką wydajnością, z szerokimi możliwościami konfiguracyjnymi.

Jak wybrać pakowarkę próżniową?

Pakowarki próżniowe to rewelacyjne rozwiązanie, które pozwala na wydłużenie świeżości produktów. Można także ułatwić sobie zachowanie czystości i porządku w kuchni, zaoszczędzić pieniądze ze względu na wyeliminowanie problemu z marnowaniem jedzenia. Żywność zapakowana próżniowo zachowuje swoje pierwotne walory smakowe i zapachowe, to samo można powiedzieć o strukturze, kształcie. Potrawy nie są pozbawione wilgoci, dzięki czemu nie wysychają.

Przy zakupie zgrzewarki próżniowej powinno się mieć na uwadze jej moc, która decyduje o szybkości pracy i wydajności. Jeżeli pakowarka będzie często użytkowana, to warto zdecydować się na model o mocy blisko 200 W. Kolejną kwestią jest maksymalne podciśnienie, od którego zależą w dużym stopniu warunki przechowywania. Im większe będzie podciśnienie, tym lepiej, co przełoży się na długotrwałe zachowanie świeżości przez żywność. Istotna jest także długość listwy zgrzewającej, którą należy dopasować do wielkości pakowanej zawartości. Znaczenie ma także praca urządzenia, może być manualna lub automatyczna.