O czym trzeba pamiętać poszukując patelni gastronomicznej?

frytownica mastercook

Patelnia gastronomiczna to sprzęt, który znajduje się w każdym lokalu. Bardzo ważne jest, by jej wybór był świadomy. Tylko w ten sposób gotowanie będzie przebiegało sprawnie. O czym należy pamiętać, wybierając patelnię?

Patelnia do restauracji – jaka powinna być?

Szukając patelni do restauracji, można wybierać w bardzo szerokim asortymencie. Trzeba jednak pamiętać, że patelnia powinna być dostosowana do charakteru restauracji. Dzięki temu gotowanie będzie przebiegało spranie.

Patelnie można wybierać ze względu na kształt, rozmiar czy materiał, z którego są wykonane. Niezmiernie ważna jest odporność patelni. Należy zastanowić się, czy będzie ona używana codziennie, czy tylko okazjonalnie.

Wybierając patelnię, należy zwrócić uwagę na jej wielkość. Najczęściej używane są urządzenia o średnicy od 20 do 40 cm. Głębokość patelni powinna być dostosowana do ilości potraw, które będą w niej przygotowywane.

Jaką patelnie wybrać?

Patelnia gastronomiczna może być wykonana z różnych materiałów.

Patelnie stalowe często uważane są za niezniszczalne. Ma to ogromne znaczenie w gastronomii, gdzie często uczą się początkujący kucharze, którzy nie zawsze umiejętnie obchodzą się z naczyniami.

Warto pamiętać, że patelnie stalowe są odporne na wielogodzinne używanie, mycie, czy smażenie w wysokich temperaturach. Patelnia, która będzie solidnie wykonana, będzie w lokalu służyła przez długie lata.

Patelnie teflonowe są dziś bardzo popularne w lokalach gastronomicznych. Zachętą do ich kupna często jest atrakcyjna cena. Zaletą tych patelni jest dobre przewodzenia ciepła. Nie można również zapomnieć, że do teflonowej powłoki, która oczywiście jest nieuszkodzona, nic nie przywiera. Dzięki temu przyrządzanie potraw jest dużo łatwiejsze.

Z patelni żeliwnych korzystały nasze babcie i mamy. Dziś są coraz rzadziej używane. Ich wadą jest duży ciężar.