Odzież gastronomiczna – jak wybrać odpowiednie ubrania w gastronomii?

odzież gastronomiczna do pracy w kuchni

W branży gastronomicznej odpowiednio dobrany ubiór ma ogromne znaczenie. Pracownicy tego sektora gospodarki to przede wszystkim kelnerzy, szefowie kuchni oraz kucharze, dla których ważny jest nie tylko odpowiedni wygląd. Liczy się również wygoda i komfort użytkowania odzieży gastronomicznej, a także odporność na zabrudzenia czy odkształcenia. Jaki typ ubioru może więc sprostać szczególnym potrzebom branży gastronomicznej? Podpowiadamy.

Jakie są najważniejsze elementy odzieży gastronomicznej?

Specyfika pracy w branży gastronomicznej sprawia, że osoby bezpośrednio związane z pracą w kuchni muszą zakładać specjalistyczny strój ochronny. W przypadku kucharzy, nieodzowne atrybuty ich ubioru to tradycyjna czapka kucharska i fartuch. Ich zastosowanie ma swoje uzasadnienie. Zadaniem czapki jest zakrycie włosów, które przypadkowo mogłyby znaleźć się  w przygotowywanych potrawach.
Fartuchy gastronomiczne oprócz funkcji ochronnej, pełnią również rolę znacznika stanowiska pełnionego w kuchni przez pracownika. Różne kolory fartuchów oznaczają różne stanowiska, co znacznie ułatwia pracę kuchniom i restauracjom z licznym personelem.
Poza osobami pracującymi w kuchni należy również wspomnieć o pracownikach obsługi kelnerskiej. Ta część personelu jest odpowiedzialna nie tylko za miłą i profesjonalną obsługę gości. Ważne jest również wrażenie estetyczne, dlatego ubiór kelnerski powinien być przede wszystkim schludny, elegancki i stonowany. Najważniejsze elementy garderoby kelnera to koszula, spodnie oraz fartuch, odpowiednio skomponowane i dopasowane do sylwetki pracownika.

odzież gastronomiczna do pracy w kuchni

Jakość materiału ma znaczenie

Odzież gastronomiczna, ze względu na duże prawdopodobieństwo jej zabrudzenia lub zachlapania, musi odznaczać się wysoką jakością. Tłuste lub trudne do wywabienia plamy często wymagają prania w wysokiej temperaturze, a więc warto zwrócić uwagę na skład oraz jakość materiałów, z których wykonane są ubrania dla gastronomii. W przypadku fartuchów, a także kitli kucharskich ważna jest odporność na wilgoć i zachlapania. Podyktowane jest to również względami bezpieczeństwa, na przykład w sytuacji kontaktu z wrzątkiem. W perspektywie intensywnej eksploatacji w specyficznych warunkach, nazwanie odzieży gastronomicznej mianem roboczej nie będzie więc nadużyciem. 

Komfort i wygoda odzieży gastronomicznej

Estetyka i jakość odzieży gastronomicznej powinna iść w parze z wygodą. Ubranie powinno być dobrane w taki sposób do sylwetki pracownika, aby zapewniało mu swobodę ruchów. Zbyt ciasna lub luźna odzież gastronomiczna traci na funkcjonalności. Dodatkowo może ona stracić swoje funkcje ochronne przed zachlapaniem czy oparzeniem.

Pamiętajmy, że goście odwiedzający restauracje zwracają dużą uwagę na wystrój lokalu oraz ubiór obsługi. Wybierając odzież gastronomiczną warto kierować się trzema najważniejszymi zasadami: wytrzymałością, estetyką i komfortem. Znalezienie odpowiedniego stroju dla pracowników ułatwia bogaty asortyment sklepu pod adresem https://www.bhp-gabi.pl/k941,odziez-robocza-odziez-dla-gastronomii.html zajmującym się dystrybucją odzieży gastronomicznej oraz fachowe doradztwo w tym zakresie.