Pieczenie ciast i deserów – potrzebne wyposażenie

kokilki do sufletów

Pieczenie domowych ciast i przygotowywanie deserów staje się coraz popularniejszym hobby. Jakie akcesoria kuchenne i wyposażanie przyda się początkującemu cukiernikowi? Co przyda się do wytwarzania i podawania cudownych deserów?

Podstawowe urządzenia przydatne przy pieczeniu

Bardzo często powodzenie w dziedzinie gotowania zależy od tego, aby dokładnie przestrzegać proporcji, kolejności dodawania składników i innych wskazówek zawartych w przepisie. Do tego przydadzą się waga kuchenna, najlepiej o dokładności do jednego grama, pojemnik z podziałką do odmierzania ilości płynów oraz termometr kuchenny, który umożliwia skontrolowanie temperatury produktów podczas gotowania i pieczenia.

Piekarnik i kuchenka powinny być oczywistym elementem wyposażenia każdej kuchni, ale osoby, które dotąd niewiele gotowały w domu, powinny zaopatrzyć się również w dobrej jakości mikser i blender, trzepaczkę do ubijania ręcznie, łopatki do rozsmarowywania mas i kremów czy szprycę cukierniczą, dzięki której można wykonywać piękne ozdoby.

Zestaw foremek

Formy do zapiekania są dostępne w mnóstwie kształtów, wielkości i wykonane z różnych materiałów. Podstawowymi przydatnymi do pieczenia formami są tortownica z odpinanym rantem, foremki keksowe – metalowe albo z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury, szklane naczynie żaroodporne i niewielkie kokilki do zapiekania.

Aby wykonywać bardziej zaawansowane desery, kolekcję form warto jeszcze powiększyć o szklaną albo ceramiczną formę do tarty, małe foremki na tartaletki oraz takie porcelanowe kokilki do sufletów. Dodatkową zaletą ceramicznych i glinianych naczyń do zapiekania jest to, że można w nich podawać desery bezpośrednio na stół. Można nawet dostać foremki malowane albo różnokolorowe, dzięki czemu bez problemu dopasują się do dowolnej zastawy.