Sprawdzone noże kuchenne – czym się kierować przy zakupie

Wiele osób pomija wagę noża szefa kuchni podczas dokonywania zakupu. Jednak to waga noża określi, jak zmęczone będą twoje ręce i nadgarstki po posiekaniu dużej ilości warzyw lub mięsa. Chociaż cięższe noże szefa kuchni są ogólnie lepsze, jeśli chodzi o równowagę i kontrolę, niektórzy ludzie wolą lżejsze noże, ponieważ mogą siekać szybciej z nimi.

Z tego powodu ważne jest, aby wypróbować różne noże szefa kuchni w sklepie, aby określić, czy waga jest dla Ciebie odpowiednia. Ważne jest również, aby pamiętać, że lżejszy nóż szefa kuchni stanie się mniej zrównoważony, gdy będziesz nim więcej siekać. Aby zapewnić, że nóż szefa kuchni pozostaje zrównoważony, należy rozważyć zakup cięższego, jeśli będziesz dużo siekać z nim.

Stal jest wszystkim – prawdziwy noż tym się odznacza

Rodzaj stali, z której wykonany jest nóż szefa kuchni, określi, jak długo będzie on trwał. Różne rodzaje stali mają różne poziomy twardości, a zatem wymagają różnej konserwacji. Na przykład nóż szefa kuchni wykonany z bardziej miękkiej stali będzie musiał być ostrzony częściej niż nóż szefa kuchni z twardszej stali. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, z jakiego rodzaju stali wykonany jest nóż szefa kuchni przed zakupem.

Noże szefa kuchni ze stali nierdzewnej są niezwykle powszechne i często zalecane dla osób, które nie ostrzą swoich noży często. Jednak wymagają one więcej konserwacji, ponieważ nie są tak twarde jak inne rodzaje stali. Noże szefa kuchni ze stali węglowej są znacznie twardsze niż stal nierdzewna i są często zalecane dla osób, które nie mają nic przeciwko ostrzeniu swoich noży. Jeśli nie będziesz często ostrzyć swoich noży, szybko się stępią.

Tang jest również ważny

Inną rzeczą do rozważenia przy zakupie noża szefa kuchni jest długość jego tang. Tang jest częścią noża, który rozciąga się do uchwytu. Dłuższe noże szefa kuchni będą lepsze do krojenia w plastry, kostki i mielenia dużych kawałków warzyw. Z drugiej strony, mniejsze noże szefa kuchni będą lepsze do siekania ziół i innych małych składników. Podczas gdy dłuższe noże szefa kuchni są lepsze do niektórych zadań, należy zauważyć, że krótsze noże szefa kuchni są bardziej odpowiednie dla małych kuchni, gdzie przestrzeń jest problemem. Dlatego przed dokonaniem zakupu należy wziąć pod uwagę zarówno długość tang, jak i wielkość kuchni.